duminică, 20 iulie 2014

Frumusețe și sănătate pe timp de vară


    Pe meleagurile noastre, sănătatea este încă privită cu scepticism. Și chiar dacă prima urare pe care românul o face este aceea ca respectivul să se bucure de sănătate, încrederea noastră în medici și cadre medicale pare să se țină de un fir de ață. E drept că sistemul medical românesc nici nu susține vizitele periodice și consultațiile riguroase, însă nici din partea noastră nu se constată o voință vizibilă de progres. Și nici nu o să mă uit la capra vecinului, pentru că până și sistemele medicale din statele occidentale sunt cu un picior în groapă, așa că n-o să încep să deplâng națiunea română pentru situația în care se află, dar îmi permit să critic lipsa de implicare și inconștiența pe care o dovedește cea mai mare parte dintre noi atunci când vine vorba de sănătate.
     Și cum generații de-a rândul au văzut în sistemul medical fie un dușman, fie un prezicător nefericit, nici astăzi nu avem o relație prea bună cu ceea ce sistemul actual ne oferă. Evoluția ne-a pus față în față cu aparate performante, care în loc să ne încurajeze să mergem mai des pentru a ne consulta, ne înfricoșează teribil. E vorba despre teama de boală, de bolile care n-au existat poate sau doar că erau cunoscute pe vremea bunicilor și a străbunicilor noștri. E teama de a primi un rezultat îngrijorător, de a ne confrunta cu o boală în fața căreia ne simțim incapabili de a reacționa. Cu toate acestea, adevărul este acela că așa cum nimeni nu este perfect, nimeni nu este nici perfect sănătos. Numai consultându-ne periodic putem lupta împotriva unei boli, a unei dureri ce se poate agrava sau a unor simptome ce se instalează.
    Revenind la relația noastră cu sănătatea, probabil mulți dintre noi am renunțat să mergem la doctor, poate din silă, poate din frică, poate din cauza timpului sau, cel mai probabil, din motive financiare. Și, în schimbul unei consultații în urma unei dureri ivite ca din senin, am preferat să așteptăm ca aceasta să treacă și cu banii pe care i-am „salvat” ne-am luatt o bluză frumoasă, o pereche de cercei, o masă bună în oraș, sau un bilet de avion. Dar câți dintre noi au trecut pe la doctor, pentru a se asigura că durerea nu este decât temporară și nu un simptom al unei afecțiuni mai grave? Răspunsul ne conduce la concluzia că, deși mulți dintre noi  ne dorim, înainte de toate, sănătate , în realitate prea puțini ne și preocupăm de acest aspect. Și nu, sănătatea nu cade din cer!
   Sănătatea cred că este primul aspect pe care îl uităm atunci când se apropie un eveniment, o sărbătoare ori, mai ales o vacanță. Când vine vara, nu cred că ne îngrijim de sănătatea noastră înainte de a pleca în concediu, de a ne urca în avion și a zbura spre o destinație exotică. Ne îngrijim de bilete, de bagaj, de hainele pe care le vom purta, de obiectivele pe care le vom vizita. Și, cu toate acestea, pe perioada verii organismul nostru este predispus la multe afecțiuni de natură medicală. Mă refer la afecțiuni ale pielii, insolație, precum și la afecțiuni interne, cauzate de alimente alterate sau de alți factori externi. Centrul medical Hilmi ne recomandă să ne îngrijim de sănătatea noastră pe durata verii și să nu negjilăm sfaturile medicilor ori să evităm să facem investigații de specialitate. Vara este un anotimp minunat, dar este și o perioadă periculoasă pentru noi toți.
   Pe durata sezonului estival, insolația și arsurile solare sunt principalele afecțiuni înregistrate în rândul persoanelor de toate vârstele. Principalele cauze sunt expunerea la soare în intervalele orare în care soarele este foarte puternic, consumul redus de lichide și neglijența de a folosi produsele pentru protecție solară. Pot apărea probleme de sănătate serioase din cauza expunerii exagerate la soare; în cazul unor arsuri solare și a lipsei produselor cu factor de protecție, pielea noastră este afectată teribil, așa că trebuie să apelăm rapid la secția de dermatologie(click aici), pentru a preveni durerile prelungite, dar mai ales posibilele boli de piele, culminând cu nedoritul cancer de piele. Soarele este un dușman al pielii noastre, care, ca și întreg organismul, se deshidratează rapid în cazul expunerii prelungite și leacurile băbești fie dau rezultate temporare, camuflând o boală, fie nu au deloc efect. Apariția alunițelor și a altor pete colorate pe corp este un semn de îngrijorare care ar trebui să ne determine negreșit să cerem opinia medicului dermatolog. Femeile cu pielea deschisă la culoare cunt predispusă arsurilor solare, pentru că pielea este mai sensibilă și se arde rapid, însă la fel de afectate pot fi și femeile cu pielea de culoare medie sau închisă, care consideră că sunt protejate numai de pigmentul pielii. Afecțiunile pielii sunt cele mai răspândite pe durata verii, deoarece acum pielea noastră este cel mai mult expusă factorilor externi. Și, pe lîngă factorii externi, bolile de piele pot fi cauzate și de factori interni, precum infecțiile alimentare, care pot provoca eczeme.
   Insolația este și ea o afecțiune răspândită, cauzată tot de soare. Și chiar dacă mulți nu dau importanță acestei afecțiuni, aflați că ea poate influența negativ funcționarea sistemului nervos. Durerile de cap din zona encefală și a tâmplelor ne strică dispoziția în vacanță, dar își pot lăsa amprenta asupra sănătății noastre dacă nu tratăm insolația la timp.


   Apa este una dintre atracțiile verii, dar ea poate cauza o serie de afecțiuni. Piscinele sunt varinata de relaxare pentru cei care își doresc să se răcorească rapid sau nu au bani pentru concediu, dar reprezintă un mare pericol pentru piele. Fiind frecventată de un număr mare de persoane, apa din piscină poate facilita răspândirea bolilor de piele, chiar dacă a fost curățată chimic în prealabil.
   La mare, apa reprezintă și ea o problemă, existând posbilitatea crescută, în special pentru femei, de a prezenta afecțiuni ale organului reproducător. O consultație la ginecologie cel puțin o dată pe perioada verii este vitală, deoarece statul prelungit în apă poate influența apariția infecțiilor urinale, a iritațiilor și a altor dureri neplăcute. De asemenea, femeile însărcinate trebuie să consulte sfaturile unui medic specialist în obstetrică înainte de a putea petrece un concediu întreg la mare;  de obicei, înotul este benefic unei sarcini, dar trebuie luați în considerare toți factorii ce pot influența evoluția fătului. Tot legat de scăldat și de apa în care ne place să ne bălăcim în vacanță, trebuie să avem grijă și de buna funcționare a aparatului excretor și a aparatului urinar.În cazul unor infecții urinare, usturări și dureri în timpul urinării, se cuvine să facem o vizită medicului urolog, pentru a ne asigura de sănătatea aparatului urinar. De asemenea, ecografiile sunt eficiente pentru a ține sub control situația rinichilor, a ficatului, precum și a aparatului genital. Rinichii pot cauza dureroase, ba chiar insuportabile dureri, din cauza consumului redus de lichide, a deshidratării sau a statului prelungit în apă până ne ia frigul, în timp ce ficatul poate fi afectat de alimentele alterate.
   Și, desigur, vin și afecțiunile cauzate de alimentație, pentru că pe durata verii temperaturile sunt tot mai crescute și unii comercianți nu respectă cerințele de păstrare și depozitare a produselor, motiv pentru care acestea se alterează.

  În consecință, oricât de entuziasmați am fi de vacanță, este bine să veghem asupra sănătății noastre. În fond, este singura modalitate de a ne putea bucura de compania celor din jur, de clipele minunate petrecute alături de cei dragi și de frumoasele vacanțe de vară. Este de preferat să ne punem sănătatea la adăpost, nu doar pe perioada verii, ci întreg anul, deoarece lucrurile de valoare trebuie păstrate la loc sigur. Și, mai presus de toate, ar trebui să privim sănătatea cu mai multă responsabilitate, pentru că depinde de acțiunile noastre dacă vrem să fim conștienți de o anumită afecțiune sau boală, pentru a o putea vindeca.
   

Un comentariu:

  1. Asa e, de sanatataea noastra trebuie sa avem grija in fiecare zi, indiferent daca este vacanta sau nu :D

    Kisses

    http://miu-miu.ro/

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...