Cum a fost „Romeo și Julieta” (Teatrul Masca)



   Dacă v-aș spune că sunt o mare iubitoare de teatru v-aș minți. Nu mă dau în vânt după el, nu mă pot concentra suficient până la final și cred că am mai spus asta de câteva ori pe blog. N-am văzut niciodată Romeo și Julieta, pe o scenă. Nici nu m-a astras datorită subiectului, iar de obicei am ales comedii când am mers la teatru. Însă adaptarea lui Mălaimare a fost cel puțin una de excepție.
   BlogalInitiative m-a trimis la avanpremieră, după ce am câștigat locul întâi la campania „Ce este iubirea,azi?” cu acest articol. Le mulțumesc, pentru aceasta și colegilor de concurs, care mi-au acordat punctajul maxim, dar și Teatrului Masca pentru nota acordată. Am stat în primul rând, fix lângă actori. La Masca se joacă pe scenă joasă, fix lângă public. Puteam, eventual, să-l trag pe Romeo de-un picior (era un Romeo foarte interesant, un fel de Robert Pattinson).
   Romeo și Julieta a la Masca n-are replici, numai un scurt moment muzical infiltrat. În rest numai dans, joc de lumini, umbre și gesticulare. Ați crede că așa ceva nu vă poate ține în priză timp de 2 ore, însă pe cuvânt dacă n-am fost mai captivată decât de un film de acțiune. Ba chiar am avut la final impresia că ar trebui să revăd piesa de 2-3 ori pentru a fi atentă la mimica fiecărui actor de pe scenă.
Deși invitații la avanpremieră l-au apreciat în mod deosebit pe Eugen Cristea (Lord Capulet) pentru interpretare, precum și pe Mălaimare (Lorenzo) pentru recitarea sonetului 66, îmi permit să fiu Gică-Contra și să cataloghez alte momente și interpretări ca fiind cele mai reușite:
   -Massimiliano Nugnes, în rolul lui Mercuțio. Efectiv a fost un deliciu acest băiat, mi-a părut rău să nu găsesc nicio menționare despre performanța lui pe rețelele de socializare;
   -Mălaimare în rolul lui Lorenzo, în deschiderea piesei. Fără cuvinte a exprimat, după părerea mea, mai mult decât o putea face cineva rostind orișicum sonetul 66;
   -coloana sonoră, cu o linie modernă, realizată de Gabriel Bassarabescu, ce completa perfect scenografia.
   -scenele de duel văzute atât de aproape, unele foarte lungi și de-a dreptul încântătoare. Mi-ar fi plăcut să fac cumva să ajung și la repetițiile la care am fost invitată, însă din cauza faptului că nu locuiesc permanent în capitală mi-a fost greu să nimeresc și-ntruna dintre zilele destinate repetițiilor.
   În final nu uit să spun câte ceva despre costume. Foarte frumoase în realitate, de aproape, nu la fel de spectaculoase par în fotografia atașată. Costumația Doicii a fost favorita mea. Doamna Sanda Mitache s-a ocupat de costume și tot dânsa cred că a fost vinovată de machiajul iridescent purtat de toți actorii pe întregul chip. Cu acest machiaj cameleonic, străveziu, nu-i de mirare că Romeo (Robert Poiană) arăta angelic:



     Colega noastră din blogosferă, Irina Bartolomeu a surprins cele mai frumoase momente din piesă, iar fotografiile ei le puteți admira în foaierul teatrului, pe parcursul a două săptămâni.
    Ieri a avut loc avanpremierea spectacolului, azi premiera, iar pe data de 15 și 29 martie puteți merge să vedeți piesa, începând cu ora 19. Pentru mine a fost o experiență plăcută, o să mai merg la Masca și-o să vă țin la curent cu noile piese jucate acolo.

    În încheiere vă urez La mulți ani cu ocazia zilei de 8 martie și o primăvară plină de bucurii!




Comentarii

Dorina a spus…
Ce interesant pare! O experienta unica!
Am fost si eu la o piesa de teatru sport, care e foarte diferit de o piesa obisnuita si mi-ar placea sa merg si la o astfel de piesa.
Mie imi plac mult piesele de teatru obisnuite, insa ma atrag si experientele noi, precum cea pe care ai descris-o tu.
La multi ani si tie si Catalinei! Va pup!
Toma Aurora a spus…
Dorina, dar ce poze frumoase ați făcut pentru 8 martie! Mi le-a arătat Cătălina ieri pe telefon. Foarte, foarte frumoase! Unde se poate vedea o piesă de teatru sport? Eu la cele clasice simt cum mi se închid pleoapele după o jumătate de oră. Poate lipsa luminii mă trage la somn :D
Unknown a spus…
Scuzati ca imi permit, numele este Massimiliano Nugnes. Va multumesc din suflet pentru cuvintele calduroase.
NoName a spus…
Spectacolul Romeo&Julieta al tetatrului Masca este un spectacol de GEST nu teatru sport! :)
Toma Aurora a spus…
NoName, era vorba despre două piese diferite, ambele diferențiindu-se de registrul clasic.
Toma Aurora a spus…
Imediat voi corecta numele. Eu l-am copiat din distribuția afișată pe site-ul Masca.ro, chiar am rămas surprinsă să observ că Google n-a generat niciun rezultat foto pentru numele „Maximmilian Nugnes”. Felicitări încă o dată, ai fost nemaipomenit!