Meloman pentru o zi: MC Solaar


 Rap-ul francez, o adevărată nebunloasă pentru cei care n-au franceza drept limbă nativă! Ritmul său foarte alert, prescurtările, jargoanele, argourile, toate-l fac prea puțin accesibil celor care au cunoștințe medii de limbă franceză.
  Sunt la curent cu tot ce se petrece în muzica rap din Franța, cunosc toți artiștii lor renumiți, am o adevărată slăbiciune pentru La Fouine, Green, Soprano. Uneori nu înțeleg strofe întregi din melodiile lor și apelez la Google Translate. Rap-ul are un farmec aparte în limba franceză: e mai profund, mai dur.
   Pe MC Solaar nu l-am băgat în aceeași oală cu cei mai de sus, el e un artist sensibil, un tip straniu de rapper.

 
   Există o melodie pe care mulți au auzit-o dar nu-și mai amintesc exact de ea: La belle et le bad boy, mai exact piesa pe care se sfârșește ultimul sezon din Totul despre sex. Nu este cea mai cunoscută piesă a lui MC Solaar, dar este singura care s-a bucurat de o asemenea promovare (și pentru care a primit o căciulă de bani!).



  Caroline e melodia sa cea mai apreciată. Și din punctul meu de vedere este cea mai reușită din tot repetoriul său, având nu doar niște versuri inteligente, dar și un ritm superb.
  Veți observa la MC Solaar o aplecare înspre jocurile de cuvinte, îndeosebi înspre anagrame, calambururi. Iată ce frumos zice în Sequelles:
Dieu sait qu'elle, sait quelles, séquelles
Acide et douce telle la citronnelle

 
   MC Solaar nu dă cu rapu' la fel de alert precum conaționalii săi, dar este mai liric și mai sensibil. Se vede din înfățișarea lui că e alt fel de mâncare: nu poartă nădragi xxl, nu se dă în vânt după lanțuri ori inelele cu blazoanele marilor familii din industria franceză a hip hop-ului (Franța fiind un creuzet de origini și naționalități s-a dovedit a fi multiculturală inclusiv în privința muzicii. Momentan, familia dominantă pe scena rap este cea a artiștilor cu rădăcini africane. Un reprezentant de top este La Fouine, artist cu origini marocane, despre care o să vă povestesc pe viitor).


   Oricine se poate înscrie la campania Meloman pentru zi inițiată de Sorin, trebuie doar să aleagă o piesă/un artist preferat și să nu uite să atașeze și un videoclip reprezentativ! Nu se câștigă nimic așa că trebuie să o faceți din pură plăcere! :D





Comentarii

Alice wonders a spus…
Pe sufletul meu postarea asta, am o afinitate veche fata de astfel de muzica, iar piesa de la finele SATC am tot fredonat-o plimbandu-ma prin Paris, de mana cu al meu bad boy.

Eu sunt mai mult pe filiera americana, din care iti recomand Nas (ma duc maine la Bestfest sa il aud live, nu mai pot de nerabdare!), Immortal Technique, Rakim, Large Professor, Krs One. Imi mai plac si Common, Raphael Saadiq (el canta old school R&B, great guy!). O precizare mai am de facut, cei de mai sus fac hip hop adevarat, Lil Wayne, Drake si gasca lor sunt pe o treapta mult inferioara. Gata nuvela mea, sper sa iti placa macar unu-doi :)
ilda76 a spus…
Aurora, exista castig ...e-adevarat ca nu unul material! Eu una chiar ma simt castigata dupa ce vad si ascult ceea ce ofera aceste postari.
Uite, astazi am aflat de la tine ceva nou iar muzica, desi nu prefer genul, mi-a placut!

Multuumesc!
Pupicei!

Ilda
Lavender Thoughts
Toma Aurora a spus…
Ilda, am zis să potolesc din start gândurile celor care se gândesc că scoatem ceva bani din fiecare link pe care-l punem într-o postare. Văd că s-a creat o fobie de linkuri, eu am început să mă feresc să le mai introduc, uneori apelez la scrierea completă a site-ului fără backlink, numai să nu agit spiritele! În cazul de față e meritul lui Sorin că a lansat așa o inițiativă frumoasă, merita total cele două linkuri!
Toma Aurora a spus…
Alice, nu știu unde a dispărut comentariul tău! Probabil l-am șters din greșeală, dar oricum mesajul a fost recepționat! Dacă ai fredonat-o în Paris, atunci ai fost ca la tatăl ei acasă! :*
ilda76 a spus…
Inteleg, Aurora!:) Ai dreptate!
Si eu apreciez mult ceea ce face SoriN.