Recomandarile lunii martie


Probabil ati auzit de acest film atunci cand a castigat Teddy Jury Award la Berlin, nu demult. Tomboy este o productie franceza foarte simplista  ca subiect, dar impecabil prezentata. Laure este o fetita de 10 ani, care se muta intr-o noua locatie, in afara Parisului. Aici cunoaste o vecina de aceas varsta si i se prezinta drept Michel (se recomanda asadar a fi baiat si lupta pentru pastrarea acestei identitati).Complice ii este sorasa mai mica, de 5 ani, care ii cunoaste purtarile si inclinatiile. Filmul este o adevarata lectie de viata si prezinta o situatie in care ne putem trezi cu totii la un moment dat. Ce facem daca aflam ca fiul/fiica noastra are tendinte transsexuale (nu ma refer neaparat la actul sexual, pentru ca flmul se bazeaza pe povestea unui copil de 10 ani)? Incercam sa abolim aceste porniri sau il sustinem? Este o intrebare foarte delicata pentru un parinte pus in aceasta situatie. Mama lui Laure decide sa dezvaluie adevarata identitate a copilului sau in fata partenerilor de joaca, cu toate ca este o femeie calma si blanda. Ea considera asadar ca pornirile fiicei sale pot fi oprite la timp, fara sa degenereze. Va recomand cu placere acest film, cu toate ca nu are multa actiune. Dupa parerea mea este o ilustrare perfecta a realitatii, a zilelor calde in insorite, a copilariei sub toate aspectele sale.


Aseara a rulat pe Pro Tv unul dintre cele mai frumoase si cunoscute filme despre viata de puscarie- Inchisoarea Ingerilor. Nu m-am lasat impresionata doar de faptul ca unul dintre personajele principale (povestitorul Red) este interpretat de unul dintre actorii mei preferati, Morgan Freeman. Filmul incepe prin condamnarea pe viata a bancherului Andy D. intr-o inchisoare federala. Aici personajul ajunge sa consilieze financiar pe toti angajatii puscariei, inclusiv pe directorul acesteia (care se imbogateste gratie talentului prizonierului). Mai mult nu va spun despre actiunea filmului, pentru ca as strica farmecul sau. Filmul este premiat cu zeci de trofee si are cea mai mare nota de rating de pe Imbd.com- 9,2 (din 10 puncte maxime) oferite de peste 700.000 de persoane. Inchisoarea Ingerilor este o drama tulburatoare, un film deloc pretentios, dar foarte sensibil. Desi nu plang cand ma uit la filme (cu exceptia lui Hachiko, unde am plans direct de la trailer si nu l-am mai vizonat) la un momentan dat chiar am lacrimat, undeva pe la jumatatea productiei (la scena Brooks was here).



In luna martie am citit La stapan de Maxim Gorki, un roman ce constituie o continuare a volumului Copilaria. Ce-i drept, Gorky are un talent de povestitor innascut. Este un om al detaliilor si le reda de cele mai multe ori prin dialog si nu prin descriere. La stapan este o carte pentru orice varsta, usor de citit si plina de drame dar si de snoave ale copilariei unui baietan rus, sarac (ca majoritatea rusilor in vremea respectiva), ucenic la diversi stapani de unde fuge sau este dat afara. Rusia acelor ani nu era numai una a saraciei, dar mai ales a mortii. Mureau copii si batrani deopotriva, iar moartea nu era privita ca o palma dura a sortii. Parintii si bunicii isi plangeau putin copii morti, secerati de raie, friguri sau boli de plamani. Nu cred ca  exista persoana care nu are nimic de invatat din aceasta carte deloc fantastica si foarte trista. Eu una am tras concluzia finala ca speranta rasare adesea din saracie, mizerie si foame, iar Gorki a fost un exemplu real de reusita. La stapan este un roman autobiografic- Gorki s-a ridicat din praful oraselor sarace din Rusia si a ajuns unul dintre cei mai mari scriitori din literatura universala. Talentul sau a fost mostenit de la bunica sa, cea care este prezenta si in aceasta lucrare, cea care l-a crescut pe orfanul Alexei Maximovici (numele real al autorului) si a carei moarte l-a adus pe autor in pragul sinuciderii.

Comentarii

Ioana a spus…
Am vazut si eu aseara "Inchisoarea ingerilor". E un film extraordinar din toate punctele de vedere.
In ceea ce priveste celelalte doua recomandari, am sa le iau in considerare pentru ca mi-a placut descrierea facuta de tine ;-)
Gina Cristiana a spus…
Interesante filmele si cartea. Am vazut acum trailerul filmului si m-a facut curioasa sa il vizionez.
Insa la 10 ani nu stiu cate persoane isi dau seama de inclinatia lor sexuala. Povestea in sine este dramatica pentru ca lumea in care traim nu accepta usor schimbarile firesti ale naturii.

:*
Unknown a spus…
Trebuie sa citesc si eu ``la stapan``.Multumesc de recomandare.
Alina a spus…
N-am citit nici cartea, n-am vazut nici filmele. Sper sa remediez situatia :(
ilda76 a spus…
Multumesc pentru recomandari!
Chiar aveam nevoie...
Te pup!
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Am vazut inchisoarea ingerilor de curand! Mi-a placut foarte mult , chiar nu ma asteptam la un asa final :)
Daniella a spus…
Inchisoarea Ingerilor isi merita nota de pe Imdb, e un film foarte bun si Morgan Freeman si-a jucat rolul extraordinar...
Toma Aurora a spus…
Ioana, ma bucur ca ti-a placut filmul la fel de mult ca si mie. Eu ma intreb cum de nu l-am vazut pana acum la tv, avand in vedere faptul ca e vechi de vreo 20 de ani.
Toma Aurora a spus…
Gina, da, ai dreptate, la 10 ani multe fete cred ca se comporta ca niste baietoi, mi se pare normal sa nu aiba neaparat de-a face cu orientarea sexuala. Dar filmul vad ca a obtinut numeroase trofee la festivalurile de film gay, putin cam nepotrivit dupa parerea mea. Oricum, e tare relaxant filmul, mi-a transmis o energie pozitiva si o caldura neasteptata!
Toma Aurora a spus…
Alina, la cate flme si carti exista este imposibil sa le vedem si sa le citim pe toate! :*
Toma Aurora a spus…
Cu placere, Ilduta!

Multa bafta in continuare la scoala,alaturi de cei mci!:*
Toma Aurora a spus…
It's Friday eu ma asteptam la un final tragic, avand in vedere faptul ca tot filmul a fost dramatic pe parcurs. Finalul a fost fericit si am dormit ca un copil dupa ce s-a terminat filmul!
Toma Aurora a spus…
Daniella, Morgan Freeman are un talent extraordinar. Si-a jucat rolul excelent si mi-a ramas in minte ca fiind protagonistul filmului. Nu spun ca actorul principal nu a jucat bine, dar Freeman are un mod de a se face placut, de a-ti intra in suflet si de a iesi in evidenta.