TAG: Top 10 filme artistice preferate


1. Sarjevo, mon amour

Un film concentrat in jurul vietii unei fetite de 12 ani din spatiul ex-iugoslav,  a carei mama face eforturi sporite pentru a face rost de bani pentru o excursie scolara. Drama fetei incepe in momentul in care descopera ca tatal ei nu era un erou mort in razboi, ci un violator dintr-un lagar de concentrare. O ecranizare ambitioasa, gri, despre saracia si mizeria din acest colt de lume traumatizat de razboi.

2.Calvarul 

Un film psihologic despre un barbat care se trezeste intr-o padure, in mijlocul unei comunitati de barbati   care il trateaza ca pe o femeie. Batut, crucificat, criticat, el traieste drama universului masculinizat la maxim. Foarte violent, sadic, acest film intotdeauna mi-a lasat impresia ca orice greutate as intampina nu as putea ajunge la un asemenea grad de suferinta. Este unul dintre cele mai originale filme belgine si va recomand sa il vizionati ( eu l-am vazut pe TVR Cultural, online nu l-am gasit nicaieri).



3.Lila dit ca

Am vazut acest film de doua ori in aceeasi luna.  Este o poveste din viata unei fete care isi creaza imaginea unei experte sexuale si straneste invidia tuturor tinerilor din saracul cartier in care locuieste. Acestia se simt intimidati de frumoasa blonda si hotarasc sa o pedepseasca pentru comportamntul ei sfidator, violand-o. Prietenul ei apropiat, Chimo afla cu stupoare ca tot ceea ce Lila le povestea erau doar detalii din reviste si carti deocheate. Un film cu o incarcatura emotionala speciala, caracteristica dramelor frantuzesti!

4.Tokyo!

Tokyo este un SF fara lupte intre civilizatii si masinarii impresionante. Este un film despre o lume in care totul este globalizat si uniform. Ordinea, disciplina, albul, domneste peste acest univers plictisitor si lipsit de spirit. Un film creat de trei regizori-monstri, care au devorat rand pe rand toate marile premii internationale (cu exceptia Oscarului). L-am vazut tot pe TVR Cultural, intr-o editie dedicata filmelor de deschidere de la Cannes.


5. Orele 

Unul din putinele filme marca Hollywood care mi-au ramas intiparite in minte.  Avand avantajul unor interpretari de exceptie : Laura Brown, Meryl Steep, Nicole Kidman si un scenarist foarte puternic la baza, este imposibil sa nu iti placa!

6.Cigarette Burns

Un film de exceptie din seria Masters of Horror. Cei care au vazut intreaga serie au observat ca nu au nimic in comun cu filmele clasice de groaza. Spaima provocata provine din profilul personajelor,  din unicitatea modului lor de viata, din dorinta regizorilor de a crea altceva. Cigarette Burns are la baza povestea unui inger caruia i s-au rupt aripile. Drama lui aduce sfarsitul celor care ii vizioneaza povestea, inregistrata pe o banda de film. Un film controversat,  care pe multi i-a adus in pragul nebuniei. De aceea va sfatuiesc sa nu il vizionati singuri!


7.Parfumul

Un film realizat dupa celebrul roman al lui Patrick Suskind. Va marturisesc sincer ca aceasta ecranizare bate cartea! Apogeul este atins in momentul scenei eliberarii parfumui din flacon, in care am asistat la o scena pictata parca de Cagnacci, in care nudurile perfecte nu expria altceva decat sensualitate si desfatare deplina.

8. Acolo unde-i verde si frumos

O comedie SF frantuzeasca, pe care am vazut-o prima data cand aveam 9-10 ani. Nu ai retin exact toate detaliile, dar imi amintesc ca la vremea respectiva  m-a amuzat copios, de aceea nu o  pot lasa in afara topului.

9.Frumoasa vanzatoare de betel

Unul dintre cele mai frumoase filme premiate la Berlin, printre putinele productii asiatice distinse cu acest premiu. O poveste clasica de dragoste, complicata din cauza neajunsurilor si a greselilor tineretii.

10.Fisura

Cunoscut si ca Ruptura. Imi place din cauza lui Hopkins. Toate filmele in care a jucat i-au placut, dar in acesta m-am putut bucura mai mult de calmul vocii sale si de privirea sa profunda, care l-a facut celebru.  Memorabila este replica: " No, I used to candle eggs at his farm. Do you know what that is? You hold an egg up to the light of a candle and you look for imperfections. The first time I did it he told me to put all the eggs that were cracked or flawed into a bucket for the bakery. And he came back an hour later, and there were 300 eggs in the bakery bucket. He asked me what the hell I was doing. I found a flaw in every single one of them - you know, thin places in the shell; fine, hairline cracks. You look closely enough, you'll find that everything has a weak spot where it can break, sooner or later.'  
Nimic nu este perfect, oriunde exista o fisura!




Dau acest tag mai departe catre:

Alina lui Brumarel
Simona Vintage Look
Li
Ionny
Ginutza Ladybird
Descude
Marra
Meg
Diary og a beauty addict
It's Friday Somewhere



Si tuturor celor care vor sa il completeze!

Comentarii

Gina Cristiana a spus…
Multumesc frumos pentru ca m-ai taguit. Trebuie sa recunosc ca filmele pe care le-ai ales nu le-am vazut si dupa descriere par foarte interesante. Sigur pe voi lua pe rand si le voi viziona. :)
Hopkins este unul din actorii mei preferati.

:*
Marra a spus…
Mulumesc Aurora ca m-ai taguit si pe mine:*:*: si eu am vazut Fracture de 2 ori si mi-a placut foarte mult poezia pe care o citeste detectivul in spital:
do you dare stay out? do you dare go in?
how much can you loose? how much can you win?
and if you go in should you turn left or right..
or right-and-three-quarters? or, maybe, not quite?
you can get so confused that you'll start in to race
down long wiggles roads at a break-necking pace
and grind on for miles accross weirdish wild space,
headed, I fear, towards a most useless place..

the waiting place, for people just waiting.. waiting for a train to go or for a bus to come,
or a plane to go, or the mail to come, or the rain to go, or the phone to ring, or the snow to snow.. or waiting around for a yes, or a no, or a string of pearls, or a pair of pants, or a wig with curls, or another chance..
te puuup
Simona Tucu a spus…
Wow, ce sa spun, atat de frumos ai descris filmele acestea, incat m-ai facut sa imi doresc sa le vad pe toate din lista ta. Categoric, datorita genului, Cigarette Burns va fi cu primul, poate il gasesc in seara aceasta, dupa X factor.
Singurul pe care l-am vazut (din lista) a fost Parfumul, am citit si cartea, in ordinea corecta, si sunt de acord cu tine, filmul este mai bun.
Calvarul ar fi al doilea, pe care imi doresc sa il vad.
Multumesc frumos, chiar trebuie sa ma gandesc la tag-ul asta, stiu sigur filmul preferat, insa primele 10, hmm...va trebui sa ma gandesc bine! :)
Pupici!
ilda76 a spus…
Aurora, iti multumesc mult pentru recomandari! Incitante comentariile, mi-am notat listuta...
Am vizionat doua doua dintre aceste filme: Sarajevo, mon amour - m-a impresionat puternic si Parfumul (la acesta si eu si sotul meu am conchis ca tot cartea e mai grozava, insa stim ca e doar o chestiune de perceptie, de cum trece fiecare prin prisma proprie!)...
Black swan ai vazut?:)
Pupici!
Toma Aurora a spus…
Ginutza, ai tot timpul din lume! Abia astept sa vad si lista ta!!!!! Te pup:*
Toma Aurora a spus…
Marra, foarte frumos! Intreg filmul este o lectie de viata. Este plin de replici memorabile si cred ca este genul de film pe care nici daca il urmaresti de zeci de ori nu il intelegi in totalitate. Dupa ce ai pus tu versurile,am intrat pe imbd.com si am citit toate paragrafele interesante din film. Erau bineinteles foarte foarte multe....mai greu gasesti un thriller la fel de profund.
Toma Aurora a spus…
Simona, eu am citit cartea dupa....ma asteptam la ceva mult mai spectaculos. Multe detalii din film lipseau, de aceea trebuie apreciat si meritul regizorului. Dar ideea este exceptionala, si de aceea autorul cartii merita toate cuvintele de lauda!

Si eu m-am hotarat cu greu cum va arata topul si un film a ramas pe dinafara (Dead Note- era gen anime, asa ca l-am exclus ). Astept sa vad si lista ta atunc cand va fi gata.
Toma Aurora a spus…
Ilduta, poate si eu aveam alta parere daca citea cartea inainte sa vad filmul si nu dupa. In cazul lui Bel Ami , am citit intai cartea, apoi am vazut filmul care mi s-a parut....oribil. Mai ales actorul principal, lupsit de farmecul acela rasat si de talent .


Am vazut Black Swan si mi-a placut. L-am urmarit inaintea lui King's Speach si trebuie sa marturisesc ca acesta din urma a fost mai pe gustul meu. Dar amandoua merita premiile castigate!
Alina a spus…
mersi pt tag, va fi foarte greu sa-l fac, pentru ca mie nu-mi plac filmele si rareori gasesc unul care sa-mi placa cat de cat. nu cred ca o sa gasesc 10 :))
Descude a spus…
Multumesc pentru tag,imi va fi foarte greu sa aleg doar 10 filme,mie imi plac toate:))
M-ai facut curioasa si trebuie sa le vad si eu pe cele din lista ta,singurul pe care l-am vazut si mi-a si placut extrem de mult este Parfumul.
Pupici,impresionanta postare,felicitari!
Ieeei , m-ai taguit si pe mine . Multumesc :D O sa fac tag-ul saptamana viitoare . Vreau sa am timp sa ma gandesc . Am o singura intrebare , filmele trebuie sa fie de un anumit gen ? Sau care ne-au placut?
Singurul din lista ta pe care l-am vazut a fost "Parfumul". Am citit cartea cu ani inaintea filmului si apoi din nou. Intr-adevar, superba ecranizare!
Toma Aurora a spus…
Ei, Alina, incearca macar 4-5 filme sa incluzi in post :D. Te pup!
Toma Aurora a spus…
Descude si mie mi-a fost greu din acelasi motiv: imi plac foarte multe filme. Cred ca aproapeorice film are ceva de spus si pana si comediilor britanice actuale (care sunt destul de plictistitoare) le gasesc un oarecare farmec. :*
Toma Aurora a spus…
It's Friday , nu conteaza genul atata timp cat este vorba doar de filme artistice, nu de seriale. Te pup!
Toma Aurora a spus…
Eu filmul l-am vazut acum cativa ani cand am avut HBO gratuit. Il dadeau in fiecare seara si mereu ma uitam la el. De fapt numai pe HBO ma uitam.....trebuia sa profit. Acum, aici la mine in zona e mai greu cu acest canal.
Dana a spus…
Buna! Am intrat intamplator pe blog-ul tau, documentandu-ma despre un autobronzant..si am ajuns la post-ul cu autobronzantul al-verde. Am inceput sa ma mai uit printe postari si am ajuns la aceasta postare si sincer sunt socata.. cred ca esti prima persoana care a auzit de filmul Grbavica..sau Sarajevo ljubavi moja!!!Ti-as sugera si filmul Everything is illuminated! Multi pupici si o primavara placuta! :)
Toma Aurora a spus…
Dana, multumesc pentru recomandare. Voi cauta astazi acest film. Grbavica l-am vazut prima data pe Tvr1 si apoi pe Tvr Cultural, la un interval de 2 zile. Mi-a placut foarte tare si imi amintescchiar si acum perfect fiecare secventa.
Mihai a spus…
The Hours. film plictisitor fara replici inteligente. care se bazeaza pe "victimele" care se autovictimizeaza permanent: gay si lesbiene. si prin asta se cam vrea interesant filmul. recunosc ca n-am rezistat decat pana pe la jumatate. nu recomand.
Toma Aurora a spus…
Având în vedere că are la bază un roman publicat prin anii 30, sunt de părere că replicile nu sunt chiar lipsite de isteţime. Dar în contextul actual, când unii sunt sătuli de fenomenul gay, poate că producţia pare banală.