vineri, 9 septembrie 2011

Dulceata de smochine


Aceasta este o dulceata preparata de sora mea, din smochine culese din gradina unei persoane din Romania. Eu pana de curand nu stiam ca acesti arbori cresc si la noi si m-am minunat tare. Smochinul mi s-a parut un arbust plantat exclusiv in zonele mediteraneene si de aceea am suferit acest soc :)
Dulceata obtinuta este delicioasa si merita din plin timpul acordat prepararii ei.
Reteta in sine este simpla, dar prepararea se intinde pe parcursul a 3 zile.

Ingrediente:
  • 2 kg smochine curatate
  • 600 gr zahar
  • zeama de la o lamaie
Se curata smochinele, se fierb impreuna cu zeama de lamaie pentru 20 de minute si se dau la rece. Se amesteca cu zaharul si se lasa intr-un loc racoros pana a doua zi.
A doua zi se amesteca bine bine smochinele cu mixerul sau cu o lingura de lemn si se pune dulceata pe foc.
Se fierbe pentru 30-40 de minute, apoi se lasa la rece pana in urmatoarea zi.
In ziua urmatoare se pune dulceata in borcane si se fierbe la bain-marie pentru aprox. 30 de minute, pentru a steriliza produsul pentru iarna.


Aroma acestei dulceti este desavarsita.....pe mine ma poarta cu gandul la Orient, la prajiturile traditionale arabe (desi, sincera sa fiu, nu cred ca am mancat asa ceva.....doar imi imaginez ca se aseamna la gust). In combinatie cu feliile de paine unse cu margarina este un deliciu. Este, fara indoiala, un rasfat de iarna garantat!

2 comentarii:

  1. Mi-ai facut o pofta de dulceata de smochine!!! Unde gasesc eu asa ceva???
    BTW, am un smochin in fata blocului.:D
    Te pup :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Hello, Just Me!

    Cred ca se gaseste si in comert si chiar si online am gasit de vanzare aici:
    http://www.breslo.ro/Product/Dulceata-de-smochine_436413

    Darrrrr, daca ai un smochin in fata blocului, mai bine ti-ai face chiar tu. Nu te va costa mult si rezultatul este garantat!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...