Trend Zone: Flori de aprilie si curentul vintage




Pe toate site-urile de fashion din afara ( Lookbook, Chictopia, Polyvore), fetele ne propun combinatii de haine cu imprimeuri florale, mai stridente sau mai domoale, in functie de caracterul fiecareia.

Moda acestor imprimeuri a fost intotdeauna de actualitate (in tara noastra nu chiar, diaparand in perioada post-decembrista). Pentru cei care au rasfoit paginile unui almanah Femeia, aparut in anii '70, '80, imaginile femeilor cu parurile tapate si rochiile lejere, inflorate, nu este o noutate.

Dupa '89 moda romaneasca a suferit ,dupa parerea mea, un "teribil regres", iar prostul gust, exagerarile, vulgaritatea au caracterizat generatia tanara care tocmai crestea, sub un val subred de democratie gresit inteleasa.

Tocmai de aceea, in viziunea mea, cei mai bine imbracati romani in ultimii 20 de ani au ramas cei care prinsesera gustul "modei de calitate" din era ceausista, iar cele mai elegante prezente pe care le intalneam pe strada erau cei de 30-40 de ani.

Dupa 2000, o data cu boom-ul importului de haine fabricate in China, tot mai multi conationali confundau termenul de "prost imbracat" cu cel de "chinezisme". Total eronat! Multe haine facute de asiatici sunt foarte dragute, chiar daca materialele sunt de proasta calitate, iar pentru cineva cu un buget redus o haina de piele/ casmir/matase de firma ar reprezenta un efort financiar inutil.

Dupa 2009-2010, cand parca ne-am mai "desteptat" din amorteala bolnavicioasa in care eram inregimentati cu totii (ma refer mai ales la tineri), cativa dintre noi s-au indreptat si spre curentul vintage. Din pacate, parerea generala a romanilor despre SH a ramas in continuare la fel de proasta, iar acest lucru este demonstrat de pretul scazut al hainelor din aceasta categorie.

Simpla rusine a unora de a trece pragul unui astfel de magazin a demonstrat inca o data gandirea limitata pe care o avem ca natiune si refuzul de a ne alinia curentelor tarilor dezvoltate. Pe LookBook veti observa ca majoritatea hainelor prezentate provin din Second-Hand-uri, iar tinerii care le poarta sunt in marea lor majoritate extrem de bogati, au masini scumpe, case luxoase, bijuterii foarte valoroase. Sa nu mai vorbim de megastaruri ca Will I Am, care isi permite aproape orice lux si totusi colinda prin magazinele SH din cartierul bunicii sale. Iar exemplele pot continua...

Dand un simplu search pe Etsy, putem observa ca pretul unei rochii vintage ajunge si la cateva mii de dolari, in timp ce hainele second hand pornesc de la 30-50 de dolari si ajung chiar si la cateva sute. Pe OxfordStore, preturile sunt la fel de ridicate, iar cumparatorii se intrec intre ei pentru a achizitona anumite articole. La noi preturile sunt "rusinoase"- intre 1 leu si 100 de lei (o haina din blana naturala).

Discutia a degenerat catre SH, pentru ca intr-un astfel de magazin am gasit o rochie imensa, din care sora mea mi-a facut o fustita cum imi doream de multa vreme, adica cea din fotografia de mai sus. Pretul rochiei a fost de 15 ron, iar materialul este, conform etichetei,  matase. Am cautat  prin merceria Sahara (aceea imensa, din zona Unirii) un astfel de material si nu am gasit decat un fel de bumbac, foarte subtire cu un imprimeu nu tocmai dragut, care dupa 2-3 spalari ar fi devenit o minunata carpa de ster praful.

Sunt incantata de fusta, o voi purta impreuna cu plovarasul meu subtire din lana cu fundita din dantela si cu sacoul cu imprimeu floral din in.

Iar ca acesoriu, brosa mea cu pisoiul Iulică:

Despre curentul Vintage& SH voi vorbi mai pe larg in alte posturi, pana atunci va invit sa purtati haine inflorate si sa va bucurati de primavara!

Comentarii

Miuri a spus…
mi-a placut enorm postul asta al tau :) te pup
Chiar mai astept astfel de postari:)
Toma Aurora a spus…
Merci, Miuri!
Iti promit ca voi reveni cu astfel de postari!
fashion doctor a spus…
superb post!imi place mult trendul asta! pupici
Toma Aurora a spus…
Multumesc, Modniza!
Ma bucur ca iti place !
Te pup si eu
Anonim a spus…
de unde ai brosa?
e atat de frumoasaaa... me wants, me wants :X
btw, combinatia ta de haine din prima poza e absolut superba. :x
Toma Aurora a spus…
Thequestioare, brosa este facuta de mine manual, din fimo, iar susrsa de inspiratie a fost motanelul meu Iulica!
Multumesc pentru aprecieri!